Gepost door: 3werf | 18 augustus 2013

de kluis van m’n opa z’n opa

kluis
Ergens vroeg in de 19e eeuw was het Cornelis, de grootvader van mijn grootvader die een schapenhandel dreef. Handel die destijds nog niet met pin of bankbetalingen gedaan werd, maar waar alle betalingen nog contant gedaan werden. Met als gevolg dat als je veel schapen verkocht had, je met grote sommen contant geld op zak liep. Veel waarde die je graag zeker wilde stellen. Om die reden schafte Cornelis een kluis aan. Een kluis die eruit zag als een kast, omdat die ook nog in het interieur moest passen. Ook zijn zoon dreef de schapenhandel en handhaafde om die reden de kluis. Generaties met rijkdom die het mogelijk maakte dat mijn grootvader in staat was te studeren. Voor begin 20e eeuw was dat zeer bijzonder. Ook meteen een einde van de functie van de kluis. Er werd immers geen handel meer gedreven; gestudeerde kinderen zochten andere wegen, in dit geval de mijnbouw. De kluis bleef als relikwie in het ouderlijk huis achter en verloor een beetje de aandacht. Tot de 2e wereldoorlog, waarin de Duitse bezetters de kluis vonden en probeerden open te breken. Waarschijnlijk met de gedachte dat er waarde in vertegenwoordigd was, maar dat bleek niet het geval. Alleen een groot gat in de deur van braakpoging herinnert hier nog aan.
Inmiddels 2 generaties verder heeft de kluis een nieuwe plaats gekregen. Niet om waarde in geld of dergelijke te herbergen, maar vooral om de herinnering. Dit is een nieuwe waarde die met geen geld te betalen is en dus ook niet in een kluis te stoppen is. Nee, de waarde is nu de kluis zelf geworden. Want een herinnering aan je voorvaderen is van onschatbare waarde. Voor iedereen geldt hetzelfde al wordt dat niet bij iedereen door een kluis vertegenwoordigd. Koester die herinnering en bewaar die in de “kluis” van je herinnering.
Dankzij de kluis ben ik nu wie ik ben en waar ik sta, omdat mijn voorvaderen door het hebben van waarde in staat waren een pad te bewandelen waar wij op voort kunnen.

Advertenties

Responses

  1. Dag Michiel, wat een leuk en interessant stuk! Mocht je ooit geen ruimte meer hebben voor de kluis, hou ik me warm aanbevolen…! šŸ™‚


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieƫn

%d bloggers liken dit: