Gepost door: 3werf | 2 oktober 2011

huurprijzen zakelijk onroerend goed

Economische tegenwind, bankcrisis, eurocrisis en nog meer. Anno 2011 bevinden we ons midden in de chaos van veranderende economische en maatschappelijke systemen.
Als een ware depressie waaien de onheilstijdingen om ons heen niet wetende wat ons nog te wachten staat. Zekerheden van opgebouwde verwachtingen als een pensioen, een eigen huis of een verkoopbare rendabele onderneming, kunnen als kaartenhuizen in elkaar vallen. We zullen ons maatschappijbreed moeten realiseren dat er andere tijden komen. Tijden van : minder is ook genoeg!
Ook op het gebied van verhuur van commercieel onroerend goed zullen er andere inzichten moeten ontstaan. Veel verhuurders zitten nog steeds op het spoor van oud denken. Verhuurprijzen blijven op onacceptabele vraagprijzen staan met als gevolg dat er meer en meer leegstand komt. De gevraagde prijzen zijn niet meer realistisch. In tijden dat realiseerbare omzetten minder worden, is er ook minder capaciteit tot betalen. De neerwaartse spiraal waar alle marktpartijen elkaar in duwen, wordt alleen maar versterkt door halsstarrig vasthouden aan oude systemen met nog meer leegstand tot gevolg. De fantasie tot anders denken ontbreekt gewoonweg. Een enkele uitzondering daargelaten. Initiatieven om te komen tot meer creatieve oplossingen landen niet tussen de oren van de betrokkenen in de markt.
Dat het ook anders kan blijkt gelukkig uit de positieve uitzonderingen die in de markt langzaam meer voet aan de grond krijgen. Samenwerkende ondernemers onder een dak die onder het mom van vele kleintjes maken een grote deze samenwerking tot een succes kunnen maken. Een mooi voorbeeld hiervan zijn de flexwerkplekken die door LijnSpel in het Technohouse in Heerlen gerealiseerd zijn. Door verbindingen en slimme allianties met elkaar aan te gaan, kunnen kleine ondernemers hun bedrijvigheid vergroten op een locatie die anders niet haalbaar zou zijn door te hoge huurprijzen.
Kortom, er is nog een lange weg te gaan om marktbreed een beweging op gang te krijgen die de huurmarkt toegankelijk en toekomstbestendig maakt.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: