Gepost door: 3werf | 3 februari 2011

to Boss or not to Boss ?!

Onlangs ergens gelezen : “Vraag je jezelf als werkgever wel eens af of je niet verkeerd bezig bent?”  ‘Wat is verkeerd’ is dan meteen de eerste vraag die bij mij opkomt als ik zoiets lees. Verkeerd in de zin van te weinig geld verdienen? Of dat het niet goed gaat met mijn zaak? Ik denk dat iedere ondernemer voor zich wel weet of hij/zij goed bezig is. Dat ondernemen daarbij onder invloed kan staan van economische tegenwinden die invloed hebben op de resultaten , is nou eenmaal inherent aan deze tak van sport. In betere tijden hoor je geen geklaag als de winsten weer de pan uit rijzen.

Wat je jezelf wel zou kunnen afvragen is wat voor soort ondernemer je eigenlijk bent. Ben je die controlfreak die alles van bovenaf wil sturen en bij alle processen binnen de onderneming zelf de controle wil hebben over werk en werknemer? Zie jij je medewerker als een onderdeel van het productieproces? En dat alleen maar om je eigen winst veilig te stellen? Dan kun je jezelf met recht een Boss noemen.

Je kunt ook overwegen om geen Boss te willen zijn. Dan vertrouw je op je organisatie en je mensen. Geef ze hun eigen verantwoordelijkheid en vrijheid om geheel naar eigen inzicht hun werk uit te voeren. Deze eigen verantwoordelijkheid geeft niet alleen een gevoel van eigenwaarde, maar bevordert zeker ook het plezier in werken. En zeg nou eerlijk, het is toch veel leuker om, pak ‘m beet, door een verkoopster in de winkel met een vriendelijke, welgemeende glimlach geholpen te worden, dan door een dame die met lang gezicht de minuten af aan het tellen is waarop ze naar huis kan.

Oftewel, plezier in werken is voorwaarde nummer 1. Bijkomend prettige bijkomstigheid voor jou als werkgever is dat het ziekteverzuim structureel afneemt.

Langzaam maar zeker begint het besef in onze samenleving door te dringen dat het ook op deze wijze kan. Old fashioned organisatiemodellen zijn zeker nog niet uitgebannen, maar niet per definitie langer zalig makend. Een nieuwe generatie dient zich aan die kwaliteit van leven als maatstaf hanteert. Wil je die mensen betrekken om binnen jouw onderneming ook een rol te vervullen, dan zul je je moeten afvragen hoe je deze mensen kunt overtuigen om juist voor jouw organisatie te kiezen. Werkten we vroeger om te leven, tegenwoordig leven we en werken we er ook bij.

Ikzelf heb binnen mijn onderneming geen rol als Boss. Wij hebben een platte organisatie waarbinnen geen ruimte voor ego of ander intolerabel gedrag is. Ieder bepaalt op eigen wijze zijn/haar indeling en onderling worden afspraken gemaakt over werk en vrije tijd. Mijn rol is hooguit een van coördinator en gids als er even onduidelijkheid is over de richting waarin activiteiten moeten plaats vinden.

 

Advertenties

Responses

 1. Hallo Michael.
  Ik vind dit een super verhaal,ik zou me zo’n BOSS of coordinater meteen wensen en velen met mij, weet ik zeker.Op deze manier van werken geef je een medewerker zijn eigenwaarde,vertrouwen in zijn doen en laten en de liefde voor het vak weer terug, wat inderdaad ook het ziekte verzuim terug dringt door de verantwoordelijkheid wat men weer voelt en dat dan ook draagt.
  Ik zag dat je er geen categorie aan verbonden hebt, jammer..want als je vertrouwen, integriteit en liefde voor je vak had ingevuld bereikte je nog meer mensen mensen met je blog..maar niet getreurd we retweten zo vaak en veel mogelijk.
  lieve groet van mij..

 2. Lao Tse in de Tao Te King zegt:
  Een bekwaam leider stelt zich nergens boven.

 3. Hee Michiel,

  Interessant en inspirerend verhaal zeg!

  Groet, Thijs


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: